Ifjúsági könyvek

Erin Entrada Kelly: Helló, ​nagyvilág!

– A bátorság nem azt jelenti, hogy nem félsz.

– Lehet, de én nem csinálok semmit. Egyáltalán nem harcolok.

– Nagyon sokféleképp lehet harcolni. Talán még nem álltál készen. De legközelebb már igen.

– Nem akarom, hogy legyen legközelebb.

– Drága Bayani – mondta Ruby –, mindig van legközelebb.

Volt valami ennek a könyvnek a borítóján, ami megragadta a figyelmem, mikor a megjelenések között keresgéltem. Volt benne valami baljós és egyben reményteljes, így elolvastam a fülszöveget, majd felkerült a kívánságlistámra. El kellett telnie némi időnek, míg beszereztem. Természetesen ezt is az unokahúgomnak, ki másnak? Csak megteszem neki azt a szívességet, hogy előolvasom a számára. 🙂

A  könyvet 12 éves kortól ajánlják, szerintem önálló olvasásra ekkor tökéletes lehet. A szereplők is 11-12 éves gyerekek, így ha ebben a korban olvassák a lurkók biztos, hogy könnyen bele tudják majd élni magukat a szereplők helyzetébe.

A történet 5 gyermek köré fonódik:

Virgil egy visszahúzódó fiú, aki nehezen találja a helyét mind az iskolában, mind a családjában. Egyedül a nagymamája az, aki jobban megérti és azt várja, hogy mikor nyílik ki végre a fiú. Varázslatos történeteivel igyekszik tanítani és noszogatni a fiút.Virgil vágyai teljesen érthetőek, szeretné, ha nem hívná a családja teknősnek, lennének barátai, és nem zaklatná Chet, a gonoszkodó fiú. 
Valencia egy nyitott, érdeklődő lány, aki inkább a természet felé fordul. Nem zavarja a siketsége és nem is igazán hagyja, hogy ez bármitől visszatartsa.
Kaori egy misztikumok és földöntúli felé nyitott, ugyancsak karakán lány. Mindenről megvan a véleménye, szereti irányítani a dolgokat. Testvére, Gen tipikus gyerek, aranyos, eleven kis locsi-fecsi.
Chat a gonoszkodó osztálytárs. Az ő nézőpontjából is kapunk néhány fejezetet, hogy jobban megértsük ezt a nézőpontot is.

Történik tehát, hogy egy napon Virgil útnak indul Kaorihoz, de találkozik Chat-tel. Eme szerencsétlen esemény hatására Virgil egy kútban köt ki a tengerimalacával Guliverrel. A fiúnak felül kell emelkednie félelmein. Félelemtől a sötéttől, attól, hogy nem találják meg, hogy mi az, amiről lemaradt vagy máshogy csinálná, ha tehetné.
Mivel Virgil nem érkezik meg  Kaorihoz, érzik, hogy valami baj történt. A 3 lány útnak indul megkeresni a fiút. Közben magukról is egyre többet megtudnak, illetve új barátságok is születnek.

A történet báját több dolog adja. Az egyik a gyermeki lelkesedés, energia és hit. Hit a misztikumban, a természetfelettiben, az emberekben, a természet erőiben. Hit a barátságban és az útkeresésben, hogy semmi sem történik véletlenül. Lola, a nagymama hisz az álmokban és megérzésekben. Számos történetet mesél, hogy tanítsa unokáját. Kaori ugyancsak hisz a megérzésekben, szellemekben, természeti erőkben. Valencia szereti a természetet, megfigyeli az állatokat. Története az elfogadást tanítja meg nekünk. Attól, hogy valaki különbözik tőlünk még ugyanolyan értékes.
Még Chat is ad a történethez. Annak ellenére, hogy negatív karakter, jó képet adhat az olvasónak arról, hogy a gonoszkodás sokszor egy önvédelmi mechanizmus. Védelem a magányosság ellen, illetve egy rossz minta, amit sokszor rossz szülők plántálnak a gyermekeikbe.

A könyv tehát tanít. Megtanítja, hogy sokféleképp lehetünk bátrak. Tanulhatunk a cselekedeteinkből, mindig van lehetőségünk változtatni és újrakezdeni dolgokat. Nyithatunk új emberek és barátságok felé. Hallgatnunk kell a belső hangokra és néha ki kell állnunk magunkért.

Fülszöveg:
Egy napon négy sors keresztezi egymást. Virgil Salinas visszahúzódó, jószívű fiú, aki nem találja a helyét hangos és heves családjában. Valencia Somerset siket, de okos és bátor lány, aki imádja a természetet, és titokban rettentően magányos. Kaori Tanaka meg van győződve arról, hogy természetfeletti képességekkel bír, Gen, a kishúga pedig árnyékként követi mindenhová. Chet Bullens csak annyit akar, hogy a különc kölykök kevésbé legyenek különcök, és hogy ő legyen a legmenőbb kosaras.
Ám Chet egyik gonosz húzása miatt Virgil és a tengerimalaca csapdába esik egy kút alján, és senki sem tud róluk semmit. Kaori, Gen és Valencia összefog a küldetésre, hogy felkutassák az eltűnt fiút.
Vajon sikerrel zárul a mentési akció?
Hogyan nyerheti el a bűnös a méltó büntetését?

Értékelésem:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük