
Rubin Eszter: Az új hedonizmus szabadsága
Rubin Eszter szakácskönyve azok számára lesz hasznos, akik glutén-, tej- és cukormentes fogásokat szeretnének készíteni. A szerző abban segít, hogy a mentes étrendet követők változatosabb fogásokkal színesíthessék a már meglevő repertoárjukat.
Az új hedonizmus szabadsága az első könyvem a szerzőtől. Azt ígérte, hogy ötletes és változatos ételeket ajánl a mentes étrendet követőknek, bebizonyítva, hogy így is lehet élvezetes az étkezés. Én úgy fogtam neki, hogy soha nem követtem mentes étrendet, egyszerűen csak kíváncsi voltam rá, hogy milyen fogásokat lehet így elkészíteni.
Számomra nagyon szimpatikus Eszter bevezetője. Érthető, hogy egy betegség okán kezdett ő is életmódváltásba, majd a főzés iránti szenvedélye vezetett odáig, hogy ezt is szerette volna a lehető legélvezetesebb formában kivitelezni. Szerencséjére mindenkinek, aki szeretne speciálisan étkezni.
Be kell valljam a borítókép nekem nem tetszett, túl színes, túl zsúfolt. Ezzel ellentétben a könyv belsejében csodálatos ételfotók találhatóak minden fogáshoz. A kötet valóban változatos ételeket ígér, szépen részekre bontva találhatóak itt levesek, hús- és halételek, saláták, egytálételek, vega fogások és desszertek is. Számomra a legizgalmasabbak a saláták, vega ételek és a desszertek voltak.



A fogások között vannak drágábban elkészíthető ételek, melyekbe lazac, rák vagy gombák kellenek, de ugyanígy találhatóak egyszerűbb fogások is. Sajnos a mentes ételek nem az olcsóságukról híresek. Mivel én nem táplálkozom mentesen, sok ételhez kellene a boltból beszereznem még plusz hozzávalókat, ezek jellemzően nem olyanok, amik egy normál háztartásban alapból megvannak. Az biztos, hogy ha valaki mentesen akar táplálkozni, akkor elsőként egy listát érdemes összeírnia, és legalább az alap hozzávalókat be kell szerezni. Sok ételben van hajdina, csicseriborsó, vegán tejtermékek és gluténmentes lisztek.
A szerző úgy ír az ételekről az olvasónak, mintha „visszatérő vásárlója” lenne, tehát minden alappal rendelkezne. Nekem nagyon tetszett a kötet. Annyival lehetett volna számomra több, ha a kötet tartalmaz egy alap listát élelmiszerekről, hogy pl. melyek a leggyakoribb mentes köret elemek, vagy a mentes lisztfélékről vagy keményítőkről. Persze érthető, hogy a könyv inkább szól azoknak, akik már mentes étrendet követnek, csak változatosságra vágynak.
Fülszöveg:
A jó minőségű, friss, szezonális alapanyagokkal való szenvedélyes kapcsolat jól érzékelhetően végigvonul a könyvön a levesektől és salátáktól az egytálételeken át a desszertekig.Rubin Eszter új kötete megmutatja, hogy a glutén-, tej- és cukormentesség a legkevésbé sem jár lemondással. Sőt, éppen ellenkezőleg, ez a fajta életmód sokkal inkább egy új világot nyit, megszabadulást a káros beidegződésektől, az egészségre ártalmas alapanyagoktól. Mindez azonban nem a megszokott hozzávalók mániákus helyettesítéséről szól. Nyugodtan engedjük el ezt a gondolkodásmódot, és adjuk át magunkat az egészségünket támogató, élő és éltető fogások által biztosított új hedonizmusnak!
Értékelésem:






